Kwasy tłuszczowe omega 3 - kiedy warto po nie sięgnąć?
Kwasy tłuszczowe omega-3 są bez wątpienia coraz bardziej popularne jako suplementy diety, a na szczęście wraz z tym, poszerza się wiedza na ich temat w społeczeństwie. Warto jednak wyraźnie zaznaczyć, rozwiewając wszelkie wątpliwości, że kwasy tłuszczowe omega-3 zalicza się do tzw. zdrowych tłuszczy, a ich prozdrowotne właściwości sprawiają, że są wręcz poszukiwane i pożądane w diecie każdego człowieka. Na szczęście nie brakuje wartościowych źródeł tych tłuszczy w pożywieniu, jednak z różnych względów - ich spożycie może być niemożliwe. Wszystko z uwagi na fakt, że bezsprzecznie najlepszym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 są tłuste ryby. To właśnie jest jednym z powodów, dla których tak wiele specjalistów zaleca spożywanie ryb, przynajmniej raz lub kilka razy w tygodniu. Na szczęście nie jest to jedyne źródło kwasów tłuszczowych omega-3, a występują one także olejach roślinnych, co może znacznie ułatwiać ich włączenie do diety dla wielu osób. Jednak o co tyle zachodu i dlaczego kwasy omega-3 są tak istotnym składnikiem diety?
20.01.2023 10:25