Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 19 września 2024 03:38
Reklama

Autorozmowni – Marzena Raczyńska i Tomek Jocz

W najnowszym programie mieliśmy przyjemność gościć Marzenę Raczyńską – head-baristkę. Kawowa ekspertka opowiada, jak w zaciszu domowym przygotować kawę, która zwali nas z nóg.

Rozpuszczalna, sypana, przelewowa. Okazuje się, że powszechnie znana nam kawa ma masę wariacji. Od tego, jak będzie smakować nasza kawa, zależy rodzaj wody, ziaren oraz maszyny. Odpowiednie proporcje i metoda prób i błędów sprawiają, że kawę niczym z najlepszych palarni kawy możemy przygotować sami w domu.

Przede wszystkim liczy się rodzaj używanych ziaren. Jeżeli chcemy wypić wysokojakościową kawę, nie udajemy się na zakupy do supermarketu. Ziarna najlepiej kupić w palarni, bądź przez internet na stronach temu dedykowanych. Kawa różni się w smaku nawet w zależności od regionu pochodzenia ziaren. Jaka kawa będzie dla nas najsmaczniejsza? Tego musimy dowiedzieć się już sami.

Czy metoda prób i błędów będzie nas dużo kosztować? Zależy. Na sam początek naszej kawowej przygody należy kupić odpowiednią maszynę. Ekspres przelewowy, ciśnieniowy czy kolbowy? Wszystko zależy od tego, jaką kawę chcemy pić.

Na przykład do espresso powinniśmy wypróbować ekspres ciśnieniowy. Bohaterka tłumaczy, że ciśnienie wody, wykorzystane w tym wypadku, musi w krótkim czasie przepchnąć odpowiednią ilość wody przez ziarna kawy. W ten sposób nasze espresso będzie miało gęstszą i oleistą konsystencję. Wyróżniać się będzie również aromat tak przyrządzonej kawy. 

Ciekawostką o espresso jest to, że tak naprawdę jest to kawa z najmniejszą ilością kofeiny, ze względu na małą ilość wykorzystywanych ziaren. Oryginalnie ten rodzaj kawy stawia na swój aromat, niż na „moc”. 

W takim razie jaką kawę wypić na pobudzenie? Jak dobrać odpowiednie ziarna? I co najważniejsze – od czego zacząć naszą kawową przygodę? 

Serdecznie zapraszamy na najnowszy odcinek #Autorozmownych, w którym Marzena Raczyńska rozwieje wszystkie kawowe mity i uchyli nam rąbka tajemnicy, jak zaparzyć wysokojakościową kawę samemu w domu.

Miłego oglądania!

Dziękujemy, że jesteś z nami!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama