Zwyciężyła śliwka, zdobywając 697 głosów, pokonując pomidora, na którego zagłosowało 652 osób. To właśnie śliwka stanie się główną bohaterką kulinarnej uczty, która odbędzie się 29-30 sierpnia 2025 roku w gorzowskich restauracjach.
Rywalizacja była niezwykle wyrównana! Śliwka od samego początku prowadziła, ale w ostatnich godzinach głosowania pomidor zdołał ją dogonić, a nawet na chwilę wyjść na prowadzenie. Ostatecznie to jednak śliwka triumfowała, co oznacza, że właśnie ona zagości w daniach serwowanych przez lokalnych restauratorów.
Miniony weekend był niezwykle pracowity dla strażaków z Gorzowa Wielkopolskiego i okolic. Już w sobotę, na drodze krajowej nr 22 w miejscowości Prądocin, doszło do poważnego zderzenia trzech samochodów osobowych, co wymagało natychmiastowej interwencji służb ratunkowych. Niestety, to nie był koniec interwencji. W niedzielny wieczór, w Santoku koło Gorzowa, wybuchł pożar domu jednorodzinnego. Ogień, który objął poddasze budynku, spowodował poparzenia i podtrucie dymem u jednego z mieszkańców. Strażacy musieli zmierzyć się z dwoma trudnymi zdarzeniami w ciągu zaledwie dwóch dni.
Nocny Szlak Kulinarny to dwudniowe wydarzenie, które od lat przyciąga miłośników dobrej kuchni. W piątek i sobotę mieszkańcy Gorzowa i okolic odwiedzają biorące udział w wydarzeniu restauracje, próbując specjalnie przygotowanych dań. Wszystkie potrawy będą inspirowane tegorocznym motywem przewodnim – śliwką!
Uczestnicy nie tylko delektują się smakiem, ale także oceniają dania pod względem estetyki, kreatywności i smaku. Oceny odbywają się na specjalnych kartach do głosowania, które można odebrać u organizatorów. Aktywni uczestnicy mają szansę na atrakcyjne nagrody, a najlepiej ocenione restauracje otrzymają prestiżowy tytuł „Królowej Gorzowskiej Gastronomii” oraz kampanię promocyjną w lokalnych mediach.
Tegoroczna edycja będzie piątą odsłoną tego smakowitego wydarzenia. W ubiegłym roku gruszka pokonała pietruszkę, a teraz to śliwka stanie się gwiazdą kuchni.Czy śliwka okaże się lepsza niż ubiegłoroczna gruszka? Jakie kreatywne dania przygotują kucharze? O tym przekonamy się już pod koniec sierpnia!
Napisz komentarz
Komentarze