Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
piątek, 27 września 2024 03:24
Reklama

Jabłka z Gorzowa na Stadionie Narodowym!

Gorzów „promował się” na Stadionie Narodowym w Warszawie. Wszystko za sprawą finału festiwalu „Polska od kuchni”, w którym udział wzięły przedstawicielki Koła Gospodyń Wiejski z Kłodawy. Głównym elementem stoiska promocyjnego „Kłodawianek” była reneta lansbeska.
Jabłka z Gorzowa na Stadionie Narodowym!

Autor: Karolina Machnicka

W maju Gorzowski Rynek Hurtowy po raz kolejny w tym roku zaprosił do Gorzowa festiwal „Polska od kuchni”, na którym swoje umiejętności prezentowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części kraju, także z lubuskiego. 30 września w Warszawie odbył się ogólnopolski finał festiwalu podczas którego na stoisku promocyjnym „KGW Kłodawianki” promowaliśmy renetę landsberską, odmianę jabłka wyhodowaną jeszcze w przedwojennym Gorzowie.

🔴 Zmiany na Kosynierów Gdyńskich! Kolejne utrudnienia dla kierowców

Obok lokalnych przysmaków z różnych regionów kraju na błoniach Stadionu Narodowego w Warszawie, gdzie odbywał się tegoroczny finał festiwalu „Polska od Kuchni” Miasto wraz z Gorzowskim Rynkiem Hurtowym promowało lokalną odmianę jabłka, renetę landsberską będącą jednym z symboli Gorzowa.

Promowanie lokalnej kultury i pielęgnacja tradycji to główne założenia festiwalu „Polska od kuchni”, którego celem jest prezentacja lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa z różnych stron Polski.  

🔴 Czy w Gorzowie powstanie tor rolkowy? Zdecydują mieszkańcy

W ramach wydarzenia odbywają się pokazy i warsztaty kulinarne, eksponowane są lokalne produkty, a także trwają rywalizacje pomiędzy Kołami Gospodyń Wiejskich, które promują lokalną tradycję i dają możliwość posmakowania pysznego jedzenia z różnych zakątków Polski.  

Przez kilkanaście tygodni poprzedzających finał, festiwal „Polska od kuchni” gościł kolejno w każdym z województw Polski. W trakcie pięciomiesięcznej trasy festiwal odwiedził 16 województw, a w wydarzeniu wzięło udział 800 kół gospodyń wiejskich. Mieszkańcy miast mogli poznać smaki z różnych regionów i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu, jednocześnie wzbogacając się o wiedzę dotyczącą lokalnych zwyczajów.   

Dziękujemy, że jesteś z nami!



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
News will be here
Reklama
Reklama