Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
poniedziałek, 25 listopada 2024 12:45
Reklama

Ruchanki, psiochy, gęsie pipki. Proste przepisy na weekendowe dania

Pomysłowość w nazewnictwie niektórych potraw może wywołać na twarzy uśmiech. W rzeczywistości są to dania, które doskonale sprawdzą się jako weekendowy obiad w rodzinnym gronie. Dziś podpowiadamy, jak przyrządzić nietypowe przysmaki kuchni kaszubskiej, lubelskiej i żydowskiej.
Ruchanki, psiochy, gęsie pipki. Proste przepisy na weekendowe dania

Źródło: iStock

Ruchanki, czyli kaszubskie racuszki

Składniki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • pół kilograma mąki pszennej
  • trzy jajka
  • 100 gramów masła
  • pół litra mleka
  • 50 gramów drożdży
  • łyżeczka cukru wanilinowego
  • łyżeczka cukru białego
  • trzy jabłka
  • olej do głębokiego smażenia
  • cukier puder do posypania
  • szczypta soli

Przygotowanie:

1. Drożdże pokruszyć, wymieszać ze 125 ml mleka i cukrami, tworząc z nich gładką masę. Odstawić na 10 -15 minut.

2. Pozostałą część mleka podgrzewać i jednocześnie miksować, dodając kolejno: mąkę, sól, roztrzepane jajka i masło. Zdjąć z ognia w chwili, kiedy ciasto uzyska jednolitą konsystencję.

3. Do powyższej mieszanki dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i przygotowany wcześniej rozczyn z drożdży.

4. Łyżką nakładać na rozgrzany, głęboki olej niewielkie porcje mieszanki i smażyć z obu stron aż ruchanki zarumienią się na ciemnozłoty kolor.

5. Odsączyć z tłuszczu i posypać cukrem pudrem przed podaniem.

🔴 Mieszkańcom przeszkadzają źle zaparkowane hulajnogi elektryczne

Psiochy, czyli lubelskie kluchy ziemniaczane

Składniki:

  • kilogram ziemniaków
  • 60  gramów mąki
  • sól do smaku
  • cebula
  • smalec ze skwarkami (najlepiej swojski)

Przygotowanie:

1. Ziemniaki umyć, obrać i ugotować do uzyskania miękkości. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 120 st. C.

2. Po ugotowaniu ziemniaków odlać część wody, pozostawiając na dnie ok. 1 centymetr.

3. Na kartofle wysypać równomiernie mąkę i odstawić do piekarnika na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć je i drewnianym tłuczkiem mieszać, aż całość osiągnie jednolitą konsystencję.

4. Na patelni zarumienić cebulę i rozpuścić smalec, którym należy polewać ułożone na talerzu, wcześniej przygotowane ziemniaki.

🔴Na całe szczęście nie doszło do dramatu. Suche drzewa znikną z portu rzecznego!

Gęsie pipki, czyli żołądki z gęsi po żydowsku

Składniki:

  • kilogram żołądków z gęsi (można zastąpić je żołądkami indyczymi)
  • 100 gramów cebuli
  • 100 gramów włoszczyzny
  • cztery łyżki mąki
  • natka pietruszki
  • trzy ząbki świeżego czosnku
  • 100 gramów smalcu z gęsi
  • sól i pieprz do smaku
  • ziele angielskie i liść laurowy

Przygotowanie:

1. Żołądki należy umyć, wyczyścić i obgotować w wodzie z dodatkiem soli przez ok. 10 minut.

2. Cebulę i warzywa obrać i pokroić w plasterki.

3. Żołądki obsmażyć na rozgrzanym smalcu, aż lekko się zarumienią. Dodać warzywa oraz przyprawy i dusić wszystko razem podlane wodą, aż żołądki będą miękkie.

4. Wywar odsączyć przez durszlak, dodać do niego mąkę i zmiksować wszystko z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Podgotować chwilę, aż wytworzy się sos o konsystencji zawiesiny.

5. Żołądki wyłożone na talerz polać sosem i posypać posiekaną natką pietruszki. Gęsie pipki można podawać z tradycyjnymi dodatkami (np. ziemniaki i surówka) lub kluskami.

News4Media/ fot. iStock

Dziękujemy, że jesteś z nami!

W najnowszym odcinku Miejskiego Ekspressu między innymi o wybiegu dla czworonożnych pupili w Parku Górczyńskim, renowacji legendarnego już pomnika Pawła Zacharka czy ostrzeniu łyżew na gorzowskiej Słowiance. Zapraszamy do oglądania. 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama