Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 05:00
Reklama

Poznaliśmy Polskę od kuchni…

Gorzowski Rynek Hurtowy z okazji jubileuszu 25-lecia działalności zaprosił w czerwcu br. do Gorzowa festiwal „Polska od kuchni”, na którym swoje umiejętności prezentowały członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z różnych części kraju, także z lubuskiego. 1 października w Warszawie odbył się ogólnopolski finał festiwalu.
Poznaliśmy Polskę od kuchni…

Autor: Fot. Karolina Machnicka

Festiwal w przyszłym roku ponownie zagości w Gorzowie - zapewniła prezes GRH Agata Dusińska.

Promowanie lokalnej kultury i pielęgnacja tradycji to główne założenia festiwalu „Polska od kuchni”, którego celem jest prezentacja lokalnych produktów i kulinarnego dziedzictwa z różnych stron Polski.  

🔴 Czy uczelnia przejdzie na tryb zdalny?

W ramach wydarzenia odbywają się pokazy i warsztaty kulinarne, eksponowane są lokalne produkty, a także trwają rywalizacje pomiędzy Kołami Gospodyń Wiejskich, które promują lokalną tradycję i dają możliwość posmakowania pysznego jedzenia z różnych zakątków Polski.  

Przez 16 tygodni poprzedzających finał, festiwal „Polska od kuchni” gościł kolejno w każdym z województw Polski. Mieszkańcy miast mogli poznać smaki z różnych regionów i wybrać te, które najbardziej przypadły im do gustu, jednocześnie wzbogacając się o wiedzę dotyczącą lokalnych zwyczajów.   

🔴 Drzewa wzdłuż Kłodawki idą pod topór

Festiwal w finałowym momencie na błoniach PGE Narodowego, zgromadził blisko 150 Kół Gospodyń Wiejskich i wystawców z całego kraju.

Dziękujemy, że jesteś z nami.

Jak podaje Zakład Ubezpieczeń Społecznych z Polskich Bonów Turystycznych będzie można korzystać o pół roku dłużej. Dzięki nowelizacji ustawy termin pobierania świadczenia przesunie się do końca marca 2023 r. W woj. lubuskim na aktywację czeka przeszło 19 tys. ze 113 tys. przygotowanych dla mieszkańców bonów.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama