Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
sobota, 23 listopada 2024 01:06
Reklama

Ceny na targu szaleją. Warzywa powinny tanieć, a drożeją. Dlaczego?

O tej porze roku ceny warzyw powinny szybko spadać, ale tak się nie dzieje. Winnych jest kilka czynników.

Nikt, kto robi codzienne zakupy, nie ma chyba wątpliwości, że warzywa w tym roku są wyjątkowo drogie. 

– Kilkanaście złotych za kilogram czerwonej papryki nawet nie dziwi, bo może jeszcze nie ma dla niej pełni sezonu. Ale kiedy ostatnio robiłem zakupy, aż mnie zmroziło przy marchewce, cebuli czy młodych ziemniakach. Ogórki też są drogie, a chyba warzywa już powinny tanieć – narzeka pan Patryk.

Rok do roku to dramat

Eksperci rynkowi przyznają mu rację. Bo tanio nie jest, a powinno.

W ujęciu rocznym takie produkty zdrożały średnio o około 40 procent, ale jeśli przyjrzeć się poszczególnym warzywom, to sytuacja jest jeszcze bardziej dramatyczna. Marchew w maju była aż o 133 proc. droższa niż rok wcześniej. W przypadku cebuli to skok o 106 proc., papryki o 50 proc., a pomidorów o 34 proc.

Odpowiedź wydaje się prosta: inflacja. Nakładają się na nią rosnące koszty pracy i mediów oraz paliwa.

Ale to nie jedyne przyczyny.

Susza, koszty transportu i nie tylko

Jednym ze strategicznych czynników jest susza. Jak mówi „Rzeczpospolitej” Krzysztof Łuczak, ekspert rynku handlowego, walka z suszą trwa długo i dużo kosztuje. 

– Swoje dokładają pośrednicy i sieci handlowe, które kupują produkty drogo i chcą je sprzedawać jeszcze drożej, choć ryzyko, jakie ponoszą, jest dużo mniejsze niż producentów. Ponadto wysokie ceny produktów kształtują zwyżki płac, jak również wciąż rosnące koszty transportu – wylicza Łuczak.

I jeszcze jedno. Ubiegłoroczne zapasy np. marchwi są małe i to sprawia, że tegoroczne warzywa są takie drogie.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
Reklama