To będzie prawdziwa bitwa na jesienne smaki! W środę, 19 października na ryneczku Gorzowskiego Rynku Hurtowego odbędzie się coroczny „Festiwal Dyni i Chryzantemy”. W tym czasie do kulinarnej walki stanie dwóch wyjątkowych szefów kuchni, Dawid Szkudlarek i Kamil Tużnik, którzy wraz z zespołem, czyli uczniami z gorzowskiego „gastronomika”, ugotuje zupę dyniową według własnego przepisu.
🔴 Waldemar Sadowski: Nie mówiliśmy o tym głośno, ale już bywał na naszym torze
Następnie smak potraw oceni jury, czyli goście i klienci ryneczku. Przed każdym ze stanowisk do gotowania będą stały pojemniki do głosowania, do których degustujący będą wrzucać piłeczki, w zależności od oceny walorów smakowych dania. Wygra zupa „z większą liczbą piłeczek”, czyli którą lepiej ocenią mieszkańcy.
Gotowanie zaczynamy o godzinie 9.30, a degustacja zaplanowane jest na 10.00.
„Festiwal Dyni i Chryzantemy” odbędzie się na ryneczku przy Jerzego po raz czwarty. Co roku jest to okazja do zapatrzenia się w „dary jesieni”, zwłaszcza dynie, które należą do grupy najzdrowszych polskich warzyw oraz w chryzantemy, które na stałe zagościły, jako symbol jesieni, w gorzowskich ogrodach, na balkonach i tarasach.
Wydarzenie organizuje Gorzowski Rynek Hurtowy, przy wsparciu Zespołu Szkół Gastronomicznych i Miasta Gorzów.
Dziękujemy, że jesteś z nami!
Bodźce świetlne, hałas na korytarzach czy stres przed testami, nie służą uczniom w skupieniu i przyswajaniu wiedzy. Każdy z młodych ludzi jest inny i inaczej potrzebuje przeżyć szkolną pauzę. Odpowiadając na potrzeby uczniów, władze i pedagodzy II LO przygotowali dla swoich podopiecznych miejsce wyciszenia. „sPokój”, bo tak nazwano pomieszczenie, to mała salka gdzie można napić się herbaty, w ciszy powtórzyć materiał i chwilkę się zrelaksować.
Napisz komentarz
Komentarze