Przejdź do głównych treściPrzejdź do głównego menu
czwartek, 24 października 2024 02:21

Dlaczego warto jeść suszone pomidory?

Suszone pomidory to ciekawy dodatek do wielu dań. Nawet jeśli wcześniej ich nie próbowałeś warto, żebyś to zrobił. Są one nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe.
  • 05.03.2024 13:56
  • Autor: Tipmedia
Dlaczego warto jeść suszone pomidory?

 

Czy warto jeść suszone pomidory?

Suszone pomidory wyróżnia intensywny, głęboki smak i aromat. Poza tym są świetnym źródłem wielu substancji odżywczych. Jedną z nich jest likopen. Jest to przeciwutleniacz, który zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu. Nadmiar wolnych rodników prowadzi do wielu chorób. Likopen chroni także organizm przed nowotworami układu pokarmowego, prostaty i piersi. Zmniejsza on także ryzyko chorób układu krążenia. Co ciekawe, obróbka termiczna zwiększa zawartość likopenu w pomidorach, dzięki czemu ich suszona wersja jest lepsza pod tym względem niż surowa.

Oprócz tego suszone pomidory zawierają dużo potasu, wapnia, cynku, sodu, żelaza i magnezu. Wewnątrz tego ciekawego przysmaku znajdziemy także witaminę K, E, B3, C, kwas foliowy czy niacynę. Dzięki temu wspierają one układ nerwowy, krwiotwórczy, wpływają pozytywnie na cerę i wzrok, zwiększają odporność oraz regulują metabolizm cukru we krwi. Dodatkowo obecny w pomidorach beta-karoten zapobiega chorobom serca.

Jak jeść suszone pomidory?

Warzywo to jest dostępne niemal w każdym sklepie, w formie suchej, jak i w oleju. Obie wersje są równie aromatyczne. Suszone pomidory są źródłem smaku umami - typowego dla mięs czy przetworzonych produktów. Pomidory w tej formie polecane są weganom i wegetarianom, którzy tęsknią za smakiem mięsa. Intensywnie pomidorowy, lekko słony smak sprawdzi się w wielu wytrawnych daniach. Można je wrzucić do sałatki lub podać jako przystawkę wraz z innymi warzywami. Suszone pomidory pasują także do mięs i serów. Można je dodać także do sosów, pieczywa wypiekanego w domu, zapiekanek oraz zjadać samodzielnie, jako dodatek. Pomidory suszone możesz użyć jako składnik domowej pasty kanapkowej czy hummusu. Warto pamiętać, by odsączać pomidory z oleju przed ich spożyciem.

Dzięki temu będą nie tylko mniej kaloryczne, ale także zdrowsze. Oprócz tego warto jeść suszone pomidory z umiarem. Wysoka zawartość soli znajdująca się w ich składzie działa negatywnie na organizm. Jeśli chcesz mieć pewność co do składu pomidorów, możesz samodzielnie suszyć je w domu. Najlepiej zrobić to w sezonie, gdy pomidory są najsmaczniejsze i mocno soczyste. Wybieraj te najbardziej mięsiste. Możesz suszyć je z dodatkiem ulubionych ziół, dzięki czemu zyskasz oryginalny dodatek do dań.

Suszone pomidory przygotowane w sezonie letnim to bogactwo wielu składników odżywczych, między innymi witamin i minerałów. Dodanie kilku pomidorów do przygotowywanego dania wzbogaci jego smak i aromat oraz nada mu wyjątkowej głębi.

Artykuł Sponsorowany